Baat

Wie heeft er baat bij TRE?
Aangezien dit schudden van de spieren een onderdeel is van onze natuurlijke mechanismen als mens, kan iedereen profiteren van TRE. Dit trillen/ schudden van de spieren, neurogene tremoren, verhoogt de veerkracht van het lichaam, omdat het een diepe ontspanning veroorzaakt, die van nature de stress vermindert. Het kan emoties vrijmaken, variërend van een lichte schrikreactie tot zeer ernstige angsten. Het maakt niet uit of het  veroorzaakt is door werkstress, overmatige zorgen, relatieconflicten, lichamelijke stress of trauma's ten gevolge van ongelukken.

TRE kan van voordeel zijn voor iedereen. Of je nu slachtoffer bent van geweld of ongeluk, militair met PTSS, je gezin wat harmonischer wilt krijgen, (rust in de tent) of je je gewoon lekkerder in je vel wilt voelen.


Waarom laat TRE de mensen zich beter voelen?
De oefeningen stellen een trillingsmechanisme in werk, waardoor de spieren zich ontspannen. Door de spanning in spierketens weg te nemen verminder je vaak de stress in de wervelkolom, nek, schouders en het bekken. Als er ergens in het lichaam minder spanning komt, dan registreren de hersenen een vermindering van pijn-signalen en produceren zij hormonen die de genezing bevorderen.


Waarom is TRE een revolutionair hulpmiddel voor de dagelijkse stress, angst of trauma?
Deze unieke, maar eenvoudige, oefeningen activeren onbewust een trillen van de spieren. De meeste technieken zijn gebaseerd op het bewust sturen van lichaam in geest. De TRE echter spreekt het onbewuste deel van de hersenen aan, zodoende kan je zelfs tijdens tv kijken of muziek luisteren het trillen het werk laten doen. 


Hoe kan je TRE in de praktijk gebruiken zonder stressmanagement en ontspanningstechnieken nodig te hebben?
Stress, angst en trauma's komen in het leven van alle mensen voor. We ervaren allen dagelijks stress, hetzij thuis of op het werk. Het lichaam reageert voortdurend  op verhoogde stressniveaus door de spieren aan te spannen, dit om het probleem op te kunnen vangen en vérder te kunnen functioneren. Echter we merken dit nauwelijks op, totdat we last krijgen van pijn, ziekte of ongemak. Het beoefenen van preventieve technieken, zoals TRE, kan voorkomen dat stress en spanning zo oplopen, dat we er ziek van worden. 

Waarom lijkt het dat TRE slaap en veerkracht verbetert? 

Het lichaam weet intuïtief hoe en wanneer het moet slapen. Moeite met slapen is gewoon een symptoom dat er iets uit balans is in het lichaam. Slapeloosheid is vaak het signaal dat stress, angst en spanning voorkomen dat het  "slaap mechanisme"  goed geactiveerd wordt. De diepe ontspanning van de spieren, die TRE uitlokt, activeert het parasympatische zenuwstelsel, waardoor het lichaam beter verteert, tot rust komt, en makkelijker in slaap raakt. Veerkracht kan worden opgebouwd als je kan werken, rusten, spelen en met stress om kan gaan. Met andere woorden, als diepe rust en ontspanning niet een onderdeel zijn van het dagelijkse leven, dan kan er geen veerkracht worden opgebouwd.